Två grävlingar i sitt gryt

Två grävlingar i sitt gryt. Målad med akryl och gouache på ultramarinblått papper. Ett försök som gick vägen. Skissen ser ni till höger om bilden.

I fredags var jag på en förelsäsningsdag på Moderna Museet i Stockholm i samarbete med Rabén och Sjögren. Dagens tema löd ”Bilder för livet – bilderboken som konstform.” Den första föreläsaren, Carin Hartman, talade om de sagor hon glömnt att hon mindes så väl. Hur bilder vi ser när vi är liten följer oss hela livet och lämnar spår i vårt egna skapande. Jag tyckte mycket om hennes föreläsning och började genast tänka på vilka bilder som jag glömnt att jag minns.

Så skapar jag plötsligt den här bilden. Det är eftermiddag och det finns ingen ”mening” med illustrationen – den är inte gjord på uppdrag av någon annan. När jag var liten ritade jag massor av dessa underjorden bilder. Jag tror att det började med inspiration från de underjordiska gångarna som figurerar i Bamse. (Jag var samtidigt mycket intresserad av kompost och maskar. Därför blev det oftast maskar som levde i rum under marken och hade restaurang i en soptunna.) När jag tänker efter så spelar Bamse en stor roll i mitt bildspråk. Jag tror att om jag går tillbaka och läser samlingen Bamsetidningar från 1995 till 1998 så får jag nog endel förståese vart jag fått lusten att måla djur som fikar. Varför mina filtar, vantar, snötyngda träd och gatlyktor ser ut som de gör.

Intressant.