Inspiration från Helsingfors

vykort

Tillsammans med min kompis Manilla tog jag två dagar på andra sidan havet.

Helsingfors! Vilken trevlig stad! Vi åkte för att se den stora jubileumutställningen med Tove Janssons verk. Det var en fantastisk utställning, stor och mycket bra presenterad. Vi tog god tid på oss och gick med audioguiden i örat (alltid värt att lägga en extra slant på det). Det som slog mig var hur små muminillustrationerna är. Många av dem är inte större i original än de är i kapitelböckerna. I kontrast till de små tuschstrecken fanns hennes stora målningar, ofta melankoliska och mycket djupa. Utställningen sträckte sig genom hela våning två och en stor del av utställningens styrka var just storleken och bredden man fick se. Jag har just läst den nya biografin av Tuula Karjalainen, Tove Jansson: arbeta och älska och med den färskt i minnet känns det som om bitarna över Tove Jansson föll på plats. Hon var en ärlig konstnär, stark och sann mot sig själv. Hon vågade visa sig sårbar och var inte rädd för att visa det i sin konst. Det beundrar jag hos henne.

Fullproppade av inspiration efter utställningen laddade vi om med en cola och shoppade sedan loss i museets butik.  Finns det nått bättre än vykort! Väger ingenting när man reser och fångar så bra ett motiv. Vi samlade på oss några…

Dag två gick i samma inspirerande anda med museishoppar (tre stycken, man får en god överblick över museet om man går i butiken och det finns alltid det lilla extra att hitta där – det har Manilla lärt mig med den här resan) kyrkbesök (tre stycken pampiga, en med en klassisk pianokonsert som bonus) pappershandel (där jag hittade de fina anteckningsböckerna och mer) bokhandel (mycket stor! Kollade efter min bok, men såg den inte) klassiska Fazer chokladkonditori och massor av inrednings och hantverksbutiker. Finland kan sin konst, så att säga!

Vidare vill jag varmt rekommendera en tur över havet. Vi tog flyget från Stockholm och var där på mindre än en timme. Flygbussen från flygplatsen in till Helsingfors centrum tog inte mer än en halvtimme. Fantastiskt smidigt. Vi bodde på hotell i centrum och kunde strosa runt och ändå hinna med massor!

http://www.ateneum.fi/sv