Arbetet

blabar

Idag snöar det i Stockholm. Det är mysigt så länge som man inte behöver ut i trafiken. För det tycks komma som en överraskning varje år. Bussarna slirar, tågen får svårt att gå i tid och bilarna kör av vägen. Själv sitter jag tryggt vid mitt skrivbord och arbetar. Jag har just tagit en paus för att dricka lite varm blåbärssoppa. Det känns helt rätt.

Den klassiska Vasaloppssoppan, står det på förpackningen. Det slår mig att mitt arbete påminner om ett Vasalopp. Jag har i och för sig aldrig åkt Vasaloppet, men jag har åkt mycket skidor. Väldigt mycket. Många lopp. Man ska förstås vinna, men det har jag nästan aldrig gjort. Aldrig tror jag. Men det är nått med att bestämma sig för att starta och sedan för att komma i mål. Det är i det som jag finner likheten mellan mitt arbete och världens alla skidlopp. Det låter klyschigt och det är det nog eftersom liknelsen gjorts av så många, men jag tänker följa metaforen hela vägen ut:

Nu befinner jag mig på sjunde milen av Vasaloppets nio. De första backarna är gjorda, jag har fått vila mig efter en lång raksträcka i lätt utför och ingen backe är ännu i sikte – fast jag vet att de kommer, för jag kan banan. Jag är också medveten om att någon kan komma och säga, ta ett varv till, när jag går i mål. Det kan alltså bli ett längre lopp. Kanske en hel mil till. Bäst att åka dessa mil extra noga. Diagonala och trycka från ordentligt.

Jag läser fackböcker, jag skriver mina texter och jag ritar mina bilder. Och flyttar runt allt tusen gånger tusen gånger. Hej och hå, det ska gå.

Ska jag bry mig om jag vinner eller inte? Räcker det att göra mitt bästa? Några nära och kära hejar på vid spåret. Någon tycker redan att jag är en vinnare fast jag har så mycket kvar. Du kan det du gör! Det kommer att gå bra!

I många, många månader har jag jobbat med en och samma bok. Min faktabok om moln. Jag börjar varje dag med en enkel molnskådning för att komma in i rollen. Samma text som ska nötas. Samma text som ska trilskas. Ibland är bokstäverna slut, ibland färgerna. Ibland flyter det på och ibland står det stilla. Ibland kommer en lösning som räddar dagen. Ibland kommer det ett orosmoln som lägger sig över hela dokumentet.

Nu är blåbärssoppan i den fina muminmuggen snart slut. Hög tid att återgå till arbetet. Hög tid att kämpa vidare.

(Boken har ännu inte någon bestämd titel, men kommer att ges ut på Opal våren 2015)