Arkitektur på vägen till ett panelsamtal

I förra veckan gick jag genom Vasastan för att lyssna till ett panelsamtal på Svenska barnboksinstitutet vid Odenplan. Jag gick längsmed Vasaparken från St. Eriksplan, sneglade in i delikatessbutiken som tagit över lokalen efter barnbokhandeln Bokspindeln. Älskade Bokspindeln. Passerade blomsterhandeln, Astrid Lindgrens Dalagata och närmade mig kyrkan runt hörnet. Vid Gustav Vasa kyrka blev jag sedan stående. Det var mycket mörkt, men kyrkan vackert upplyst underifrån. Jag tog ett foto med mobilen som inte gjorde scenen rättvisa. Gustav Vasa kyrka är en stor kyrka, med ett vackert kyrktorn i mitten. Den ser ut som en hatt, eller bakelse med marängtopp. (Här kan ni se den http://www.gustafvasa.nu/?page_id=5)

Varje gång jag ser en stor och fin byggnad tänker jag på den som presenterade sin idé: ”Du, jag tänkte på en grej, tornet skulle kunna se ut så här, som en bakelse med marängtopp” ”Fint, vi kör!” Full fart. Jag gillar människan på det sättet. När storslagna idéer tas på allvar. Som det där huset vid nya Karolinska, som glimmar i guldglas, som en riktigt exklusiv parfymflaska. Det kostar pengar förstås, massor. Kanske de som bygger inte ens har livlina. Kanske pengarna hade kunnat gå till skolorna, eller sjukvården och det hade blivit bättre. Men, om man bara ser det som konst. Arkitektur. Att vi vill göra våra hus vackra. Att det inte bara ska vara praktiskt, det ska vara vackert också. Det är fint.

Jag ska inte dra allt för stora paralleller mellan mitt projekt och pampiga kyrkor, absolut inte. Men, jag kopplar det till att tordas presentera sin idé för de som sitter på resurserna. Det är något självutlämnande och läskigt att säga att man har en bra idé. Och sedan tro på att man kan utföra den bra idéen – det är ännu läskigare!

Ps. Det blev en mycket inspirerande kväll på Svenska barnboksinstitutet. Katarina Kieri, Helena Bross och Katarina Kuick i ärligt möte om skrivlust och läslust. Jag var så inspirerad när jag gick därifrån. De levererade kloka ord och tankar om skapande, hade olika erfarenheter och diskuterade med varandra på ett mycket fint sätt. Panelsamtalet filmades och kan ses på deras hemsida om ett litet tag. Ds.

Bilden nedan är ett foto över vad jag tittar ner på flera gånger om dagen. Ett virrvarr av ordning. RGB-koder till de färger jag använder på texten i dokumentet. Skriv ut koderna och du har en föraning om nyanserna. Jag kan säga att de mesta är blått, men förvånansvärt mycket är brunt.

rgb